Jak naučit děti vařit? 5 tipů od Poketa

Mnoho dětí chce nadšeně pomáhat v kuchyni. Možná mezi ně patří i ty vaše a vy se ptáte, jak své dítě v tomto zájmu podpořit. Jak naučit děti vařit a zároveň netrnout hrůzou při představě ostrých nožů v jejich rukou nebo popálenin z horké plotny? Kdy můžete děti pustit k vaření? S čím začít a s čím počkat? Poketo poradí jak na to, aby vaření s dětmi byla zábava. Potřebujete v každém případě čas, trpělivost a jednoduché recepty.

 

1. Povzbuzujte děti v jejich zájmu o vaření

Již malé děti se zajímají o dění v kuchyni, když tam své rodiče vidí. A toho můžete využít. Za odměnu se vám – jednou – dostane večeře. Tak jako u nás:

Naše Frida ráda od mala v kuchyni pomáhala: krájet měkký banán, míchat přísady, trhat salát.. A nedávno, to jí bylo pět let, jsme se vrátili z výletu i s její kamarádkou domů, v ruce medvědí česnek nasbíraný v lese. Holky řekly, že nesmíme do kuchyně a že udělají k večeři polévku z toho medvědího česneku. A aby bylo jasno, sdělily nám ještě, že pokud to nesníme, tak nic jiného k večeři nedostaneme 🙂 Na obou stranách panovaly jisté, nevyřčené obavy, jak to dopadne. I tak jsme si ale užily chvíle volna. A pak jsme dostaly jednoduchou, ale skvělou zeleninovou polévku. A co víc: jedly ji i všechny děti, které by v jídle ode mě nikdy medvědí česnek nepozřely. Prostě „win-win“ situace.

Takže zapojte své děti do aktivit v kuchyni, jakmile o ně projeví zájem – klidně od dvou, tří let. Jen přitom přizpůsobte úkoly věku dětí, respektive jejich schopnostem. I tříleté děti obvykle zvládnou míchat studené přísady, omývat zeleninu a ovoce nebo pomáhat s jednoduchým cukrovím. Zhruba ve čtyřech letech dokáží děti krájet měkké suroviny nebo namazat chleba. A pětiletí zvládnout krájet dětským ostrým nožem s oblou špičkou, loupat zeleninu (i když to ještě trvá) nebo třeba opékat na pánvi. Čím dřív a čím víc se dítě zapojuje do vaření, tím lépe a dříve to půjde samo.

A mimochodem, doporučujeme je zapojit rovnou do celého procesu: od plánování menu, přes nákup, vaření až po finální úklid – a vychutnání si jídla, samozřejmě.

2. Buďte trpěliví, nechte (si) dost času pro vaření

Oloupat bramboru může dítěti trvat opravdu dlouho. A co teprve tři brambory! A tak jen připomínáme, že žádný učený z nebe nespadl. Duševně se také připravte na chaos, ve kterém se kuchyně po vaření samozřejmě ocitne. Počítejte s dostatkem času a s pevnými nervy pro počátky společného vaření. A také pro následný společný úklid. Vystresovaný rodič u plotny pro dítě příliš velkou motivací nebude. Pokud naopak bude mít dítě na vaření dost času a bude to i zábavné, bude se do kuchyně rádo vracet

 

3. Přizpůsobte prostředí dítěti a předávejte mu své znalosti

Učit se vařit znamená učit se zacházet s nebezpečím. Při společném vaření se dítě od vás postupně naučí správně zacházet s jednotlivými nástroji a přístroji. Učte je rovnou správné technice. Vyplatí se samozřejmě přizpůsobit co nejvíce kuchyňské prostředí pro potřeby dětí. Jak jsme si řekli výše, čtyřleté děti zvládnou krájet s nožem měkké potraviny, od zhruba šesti let používají i ostré kuchyňské nože (opět ale berte v potaz vývoj a schopnosti vašeho dítěte). Aby dítě dobře dosáhlo na linku nebo k hrnci na plotně, potřebuje stabilní židli nebo tzv. učící věž.

A předávejte dětem také své kuchařské znalosti. Učte děti nejen to, jak zacházet s noži, ale mnohem víc: Jak poznat, kdy voda vaří a kdy tam mohu dát těstoviny? Kdy je buchta upečená? Mluvte s dětmi o tom, co a proč děláte. Takové souvislosti pro ně nejsou žádnou samozřejmostí.

Zároveň se při vaření děcka učí i o – ideálně zdravém – stravování. A jak ukazuje náš příběh s medvědím česnekem, děti spíše snědí věci, které si samy připravily. Jsou víc ochotné ozkoušet nové.

 

4. Začněte jednoduchými jídly a nechávejte co nejvíce prostoru dětem

Příprava jídel, při kterých musí každou chvíli s něčím dospělý pomáhat, kazí dětem nadšení z vaření. Vybírejte proto jednoduché recepty. Tím samozřejmě není myšlen zmražený polotovar. Vařte plnohodnotná jídla z kvalitních surovin s jednoduchým postupem. Začít můžete třeba našimi recepty Děti vaří. Tak se spíše dostaví prožitek úspěchu z vaření!

Nechte děti, ať se učí od nejjednodušších technik vaření po nejnáročnější. Tato rada zní poměrně logicky a asi málokdo by začal smažením řízků s dětmi, kdy rozpálený olej snadno přistane dítěti na tváři a s vařením (v tomto případě smažením) je konec. Přesto je dobré se zamyslet nad tím, v jakém pořadí s jakými úkony začít a že každý z nich má své specifické místo v kuchyni.

Ideální je následující pořadí, jak děti v kuchyni zapojit:

 

  • Začněte tím, že se připravuje jídlo (nebo suroviny), u kterého není potřeba žádná tepelná úprava. Děti míchají těsto, trhají salát, krájí nebo si připraví ovesnou kaši podle našeho receptu ze sady Děti vaří.
  • Dalším krokem je opékání na pánvi. Optimální je mít pánev na přední řadě plotýnek, aby k nim děti dobře dosáhly. Ideální jsou např. míchaná vejce nebo vyzkoušejte naše obrázkové recepty na kefírové lívance či kukuřičné placky.
  • Jako třetí přichází na řadu vaření s vodou a ve vodě. Tady naopak doporučujeme zadní část sporáku, aby – v nejhorším – děcka vylily obsah hrnce na sporák a ne na sebe. Tady přichází na řadu polévky.
  • Pečení v horké troubě představuje další stupeň, neboť už potřebují dost zručnosti s vyndaváním velmi horkých jídel, resp. nádob.
  • Poslední technika je smažení.
  • Kombinujte a připravujte složitější jídla. Naučte děti, jak dobře naplánovat jednotlivé úkony, aby byly všechny hotové ve stejný čas.

 

5. A hlavně: vaření je zábava

Vy si to nemyslíte? Tak to změňte. Pokud se zábavou stane, budou ji děti spíše vyhledávat. Vybírejte různě barevné těstoviny nebo netradiční formy. Bramborová kaše se může proměnit na talíři v sopku a pizza ve veselý obličej. Ze salátu může šéfkuchař udělat hádanku: představují ty mrkve a okurky les, nebo moře se surfery?

Přejeme vám pěknou zábavu i pochutnání!