(Mikro)knihkupectví Na poličce : útulný prostor ke čtení i předčítání v Moravském Krumlově

V naší letní sérii „Po Česku po knihkupectvích“ vás jako první zavedeme do Moravského Krumlova, za Barborou Veselou. Ta loni otevřela malé knihkupectví Na poličce – útulný prostor pro čtení pro děti všech věků. „Snažila (jsem se) obchod vytvořit tak, aby nebyl jen prostorem k nákupu, ale příjemným čtenářským prostředím. Čítárna, ze které se vám nebude chtít odejít, ať jste malí nebo velcí. Často se totiž zákazníci nechávají svazovat nálepkou. Když ale dokáží odstranit slovo „dětská“ ze spojení „dětská kniha“, stane se, že si odnáší knižní novinky nejenom pro své děti, ale i pro sebe.“ Tak co se na ty knihy podívat? A když už budete v Moravském Krumlově, můžete rovnou zajet třeba k ruině kláštera Rosa Coeri nebo do muzea, kde se z vašich dětí stanou archeologové.

 

 

 

Poketo: Jak vznikl váš obchod?

Barbora Veselá: Můj obchod (Mikro)knihkupectví Na poličce vznikl vlastně náhodou koncem minulého roku. Osud mi totiž poslal do cesty skvělou ženu, která měla prostor (respektive volnou polici – odtud název a označení „mikro“ – ve svém coworkingovém centru) a druhou skvělou ženu, která měla knihy a byla ochotná dát mi je zkušebně do komise. A protože láska ke knihám mě provází od malička, vzala jsem to jako výzvu a zkušební projekt inspirovaný, jako asi všechna dětská knihkupectví v Česku brněnskou Dlouhou punčochou, byl na světě. A navzdory lockdownu a omezenému sortimentu byl o můj malý knižní obchůdek zájem. Když jsem o pár měsíců později náhodou objevila krásný prostor k pronájmu, neodolala jsem. Kromě nádherných knih pro děti a mládež jsem se rozhodla zaplnit ho i dalšími věcmi, které moje děti milují a já věřím v jejich hodnotu. Takže Poketo byla jasná volba a já jsem šťastná za spolupráci.

 
 

P: Čím je výjimečný?

BV: (Mikro)knihkupectví Na poličce je moje srdcová záležitost. Tedy vlastně naše, protože mi asistují moje dvě děti – nadšení čtenáři a přísní knižní kritikové. A stejně tak moji kolegyni Maju teď přes léto často doprovází její syn. I proto jsem se snažila obchod vytvořit tak, aby nebyl jen prostorem k nákupu, ale příjemným čtenářským prostředím. Čítárna, ze které se vám nebude chtít odejít, ať jste malí nebo velcí. Často se totiž zákazníci nechávají svazovat nálepkou. Když ale dokáží odstranit slovo „dětská“ ze spojení „dětská kniha“, stane se, že si odnáší knižní novinky nejenom pro své děti, ale i pro sebe. A to mě moc těší! A nejenom nákup. Mám radost ze setkávání se čtenáři, ze společných diskusí a inspirace… Takže pro ně pořádáme s kolegyní Pikniky s knihou a na konec prázdnin chystáme i druhý Piknik s autorem. A já moc doufám, že se nám brzy podaří vytvořit v našem okolí inspirativní čtenářskou komunitu.

 

 

Klášter Rosa Coeli - autor David Boháček
Klášter Rosa Coeli – autor David Boháček

 
P: Jaké místo/aktivitu byste doporučila rodinám, které by ve vašem městě či okolí rozhodně měli poznat, navštívit, zažít?

BV: (Mikro)knihkupectví Na poličce sídlí v Moravském Krumlově, místě proslaveném především Slovanskou Epopejí. Ta je sama o sobě pádným důvodem k návštěvě města a já věřím, že ji Město Moravský Krumlov brzy znovu zpřístupní pro návštěvníky. A kam se vypravit v okolí? S dětmi ráda navštěvuji Infocentrum v nedaleké Jaderné elektrárně Dukovany, kde se zabaví nejmenší mrňousci, školáci a jejich rodiče. Krásná je i došková chaloupka v Petrovicích (především pro všechny milovníky Chaloupky na vršku). Ta je letos ale zavřená, takže ji lze obhlédnout jen zvenčí. Také Muzeum Vedrovice nabízí krásně zpracovanou expozici o archeologických nálezech a především možnost stát se archeologem „na zkoušku“. A co děti během svého bádání najdou, to si mohou nechat. Akčnější vyžití pak nabízí Permonium v Oslavanech. A mojí naprostou srdcovkou, kam jezdím načerpat energii, je Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Místo má neskutečnou atmosféru, ale pokud chcete ještě silnější zážitek, vřele doporučuji noční prohlídku.

 

P: Kde vás návštěvníci najdou?

BV: A kde že nás v Moravském Krumlově najdete? Přímo na náměstí TGM (konkrétně v příjemné pasáži na TGM 41), na strategické pozici mezi dvěma cukrárnami. A nebojte, nemusíte hledat dlouho. Vždy, když je otevřeno, máme u vchodu do pasáže umístěnou ceduli, aby všichni milovníci knih našli správnou cestu.

 

(Mikro)knihkupectví Na poličce . Fotky z archivu knihkupectví Na poličce (není-li uvedeno jinak).