Tipy na zahraniční dětské knihy

Tipy na zahraniční dětské knihy

Jednou za dva měsíce vám přinášíme tipy na dětskou literaturu ze zahraničí. Vybíráme tituly, které nás osobně zaujaly – nejčastěji anglicky, německy, španělsky či polsky. Ale nevyhýbáme se ani japonštině či arabštině. Nechť se děti setkávají s rozmanitostí jazyků! Knihy se hodí nejen do bilingvních rodin nebo někdy i pro starší děcka, která se učí daný jazyk. Případně můžete vy rodiče, pokud jazyk ovládáte, volně překládat anebo se texty inspirovat.

 

Doporučení na zahraniční literaturu - Alanovy velké děsivé zubyVtipný příběh z džungle o tom, jak se vyrovnat se situací, když najednou to, co jste vždycky dělali a skvěle umíte, už není vůbec potřeba. A o tom, že někdy stačí se podívat na věc z jiné strany. Hezké ilustrace a krátké texty, které se dají i dobře divadelně předvádět. Pro děti od 2 do 5 let.
Jarvis: Alan’s Big, Scary Teeth, Candlewick, 2016 (EN)

 

Tip na zahraniční dětskou literaturu - hey hey hey taxi od StanišičeSaša Stanišič, známý v Česku dosud jako autor pro dospělé, vydal letos svou první knihu pro děti. Vtipná a hravá kniha plná příběhů z jednoho magického stroje – taxíku. Taxi, které vás pokaždé doveze na neuvěřitelné místo nebo se samo promění v cosi bizarního. Vydána v němčině, aneb pro bilingvní rodiny. A pokud vy sami umíte německy, můžete se inspirovat pro vymýšlení vlastních příběhů na spaní. Pro děti od 4 do 8 let.
Stanišič Saša: Hey, hey, hey, Taxi, mairisch Verlag, 2021 (DE)

 

Tipy na zahraniční dětskou literaturu - osobnosti Greta ThunbergKnih o významných ženách či rebelských mužích neustále přibývá. Španělské nakladatelství Alba přináší sérii knih o osobnostech: od Grety Thunberg, přes Stephen Hawkinga po Hannah Arendt. Co knížka, to příběh o jednom snu a jedné osobě. Jednoduché texty – k dostání v různých jazycích: španělsky, katalánsky, anglicky, německy… Pro děti od 4 do 7 let.
Sanchez Vegara, Maria Isabel: Greta Thunberg, Alba (ES)