Tipy na zahraniční knihy

Tipy na zahraniční dětské knihy

A jsou tu jarní tipy na zahraniční knihy. Tentokrát představujeme korejskou knihu „Léto“ a dva kanadské knižní počiny – o koktajícím klukovi a populárně-naučnou o sopkách.
 

Zhruba jednou za čtvrt roku vám přinášíme tipy na dětskou literaturu ze zahraničí. Vybíráme tituly, které nás osobně zaujaly – nejčastěji anglicky, německy, španělsky či polsky. Ale nevyhýbáme se ani japonštině či arabštině. Nechť se děti setkávají s rozmanitostí jazyků! Knihy se hodí nejen do bilingvních rodin nebo někdy i pro starší děcka, která se učí daný jazyk. Případně můžete vy rodiče, pokud jazyk ovládáte, volně překládat anebo se texty inspirovat.

 

 

Kniha, která vás hned zaujme. A zaujala i na nedávném Boloňském festivalu dětských knih. Inspirována Vivaldiho ročními obdobími zobrazuje léto v jeho emocích i dětských hrách. Skrze QR kódy je pak propojena s Vivaldiho hudbou.

Suzy Lee: Summer, BIR Publishing Co., Ltd., Jižní Korea, 2021 (korejsky)
 
 
 


Skvělá kniha pro všechny, kteří – stejně jako protagonista – zápasí s koktáním. A nejen pro ně. Niterné prožitky studu, související s nemožností se vyjádřit, vedou k pocitům osamění. Pomůže přitom, když otec dokáže dítěti popsat jeho pocity, najít mu metaforu, o kterou se může opřít. Poetická kniha o síle empatie.

Jordan Scott, Sydney Smith: I talk like a river, Neal Porter/Holiday House, Kanada, 2020 (EN)

 


Posvátní monstři – tak se jmenuje francouzsky psaná populárně-naučná kniha o sopkách. Koho téma sopek nechává chladným?! Vypravte se s touto skvěle ilustrovanou knihou do historie vulkánů, jejich geografie i mýtů. Jde o další oceněnou knihu na boloňském festivalu.

Julie Roberge, Aless MC: Monstres Sacrés – Voyage au cœur des volcans, La Pastèque, Kanada, 2021 (FR)