Tipy na zahraniční knihy – jaro 2023

Tipy na zahraniční dětské knihy

A jsou tu opět jarní tipy na zahraniční knihy, tentokrát filosoficky laděné. Jedna vede k zamýšlení se nad stářím/mládím, ve druhé pokládá Pablo Neruda všelijaké lyrické otázky – o přírodě, vesmíru, nás. A do třetice kniha uměleckých protestů.
 

Zhruba jednou za čtvrt roku vám přinášíme tipy na dětskou literaturu ze zahraničí. Vybíráme tituly, které nás osobně zaujaly – nejčastěji anglicky, německy, španělsky či polsky. Ale nevyhýbáme se ani japonštině či arabštině. Nechť se děti setkávají s rozmanitostí jazyků! Knihy se hodí nejen do bilingvních rodin nebo někdy i pro starší děcka, která se učí daný jazyk. Případně můžete vy rodiče, pokud jazyk ovládáte, volně překládat anebo se texty inspirovat.

 

Jak jiné je stáří: Filosofování o mládí a stáří v rozhovorech vnoučat a babičky během každodenních aktivit. Originál je psán německy, ale skvělé ilustrace Julie Völk vás do tématu přenesou i beze slov.

Obrecht, B., Völk,J.: Wie anders ist alt, Tulipan Verlag, 2022 (DE

 

 

 

Sedmdesát otázek ve formě básní od Pabla Nerudy. Jsou záhadné, snové, hravé i nesmyslné a nutí nás se zastavit a zasnít.

Neruda,P., Valdivia,P.: Book of Questions, Enchanted Lion Books, 2022 (EN/ESP)

 

 

 

 

Art of Protest neboli Umění protestu je knižní oslavou uměleckých politických protestů, od Keith Haringa přes hnutí Black Lives Matter až po akce Extinction Rebellion. Oceněna byla i na nedávném Boloňském veletrhu dětských knih.

De Nichols: Art of Protest, Big Picture Press, 2021 (EN)

 

 

 

Další inspiraci můžete najít mezi oceněnými knihami z letošního boloňského veletrhu dětských knih (anglicky), mezi nominacemi na německou literární cenu za nejlepší knihy pro děti a mládež (německy), v knižním kompasu Lipského knižního veletrhu (německy), který je letos zaměřený na komiks, anebo mezi nominacemi ze Švýcarska.